Aplec de Sant Iscle de 2023. FOTO: Nora MO

Cultura

El fum de les barbacoes torna a encendre el caliu en l'Aplec de Sant Iscle

Al voltant de 25 taules es van arreplegar a la Vall de les Feixes en el dinar popular de Sant Iscle de 2023

L'esplanada de Sant Iscle a l'ermita de Santa Maria de Les Feixes va tornar a rebre l'Aplec de Sant Iscle de Cerdanyola el matí de diumenge 19 de novembre. Com és tradicional, es va fer la missa de les 12 h, la repartició de panets beneïts, una ballada de sardanes molt participativa amenitzada per la Cobla Sabadell, i finalment, el dinar popular de totes les entitats i grups participants.

Missa i pà beneït

Tot i que el fum de les barbacoes ja començava a aparèixer des de molt abans, l'activitat que va donar el tret de sortida a l'Aplec va ser la missa a l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria, on es van instal·lar un petit escenari i cadires. El mossèn de Cerdanyola del Vallès va parlar davant d'un públic considerable, i just després, la cua per a rebre el panet beneït ja va començar, i no es va dissipar fins a hora i mitja més tard.

Diversió en les sardanes

El discurs del mossèn va ser substituït ipso facto per la música de la Cobla Sabadell a l'esplanada de Sant Iscle, on es va formar una rotllana d'integrants de l'Agrupació Cultural Sardanista i simpatitzants. Es van ballar sardanes, però també va ser un moment didàctic en què es van fer balls cooperatius en parelles. L'ambient entre els ballarins era de complicitat total i la diversió va estar garantida.

Una vintena d'entitats

Alhora, a la zona de taules, més d'una vintena d'entitats i grups estaven acabant de fer les botifarrades, les paelles o les calçotades. Com és habitual, hi van ser presents la gran majoria de grups municipals, però també entitats populars i molts grups de famílies o amics. Un exemple és la família Cano, que no s'ha perdut cap Aplec en els últims 30 anys, aprofitant l'ocasió per a viure moments familiars. L'entitat Cerdanyola Educació Feminista hi va ser present per primer cop, sent l'oportunitat perfecta per a tenir visibilitat a més de passar un dia en grup en germanor amb la resta de moviments socials de Cerdanyola.

Entitats socials ja consolidades com la Flama Verda, l'Associació de Veïns de Canaletes o de Montflorit no es van perdre l'aplec d'enguany. Tampoc el Consell de la República de Cerdanyola i Bellaterra, per a qui l'aplec és una jornada de fer poble i trobar-se amb les entitats del poble. Igual que per al Cerdanyola Futbol Club, que hi assisteix des que el club es va fundar com una manera de fer germanor a Cerdanyola.

El grup d'amics Cerdanyola 2000 assistia a l'aplec per segon any consecutiu com a grup consolidat, malgrat que alguns integrants ja havien participat anys anteriors, fins i tot emportant-se el premi fotogràfic en fins a sis ocasions. També hi van participar grups de famílies que renoven la tradició ja en una nova generació, com és el cas d'Oliver Carril, que hi assisteix des dels sis anys i en els últims temps va participar amb l'AMPA de l'escola Carles Buigues.

Queixes pels microbusos

La festa estava garantida a la Vall de les Feixes, però no tant en els viatges d'anada i tornada en microbús. Enguany, les primeres hores de servei només va funcionar un bus, provocant cues de gent esperant a pujar de fins a 50 minuts. Li donava suport un segon però amb molta menys capacitat, i per l'estretor del camí, els busos no es podien creuar i el servei no era àgil. No va ser fins a les 13 h que va arribar un segon bus per a agilitzar els trajectes. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris