Espionatge nazi en el Cafè amb lletres d'abril amb el llibre 'Garbo parla'
L'autora Roser Caminals presenta el 21 d'abril un llibre sobre les gestes de l'espia català dels nazis, Joan Pujol Garcia alias 'Garbo'
El Cafè amb lletres del dijous 21 d'abril estarà dedicat al llibre Garbo parla, de Roser Caminals, premiat amb el BBVA Sant Joan 2021. L'obra narra les gestes mítiques de Joan Pujol García, Garbo, l’espia català contrari als nazis que va contribuir a l’èxit del desembarcament aliat de Normandia.
Garbo Parla: l'ànima d'un espia
L'autora s'endinsa en la seva ànima, la seva vulnerabilitat i els seus silencis i contradiccions, com ara el conflicte inevitable entre l’activitat pública i la vida personal. Es tracta del retrat d'un personatge enigmàtic pintat amb llums i ombres. Roser Caminals defineix com a "potent" la figura de Garbo: "No és un espia típic; és un home comú i corrent, un burgès català afectuós, un pare entranyable, i alhora porta una doble vida", explica.
El llibre inclou dades històriques com els noms dels còmplices a qui Garbo va ser fidel i els enemics a qui va trair, així com les dues dones que va estimar. Un retrat total que ens ofereix els dos extrems del personatge, un vividor que va començar desertant al front de l'Ebre i va recórrer diversos escenaris a banda i banda de l’Atlàntic. La seva excepcionalitat, però, és inseparable de la seva mitjania.
Sessió del 21 d'abril
Caminals visitarà el Cafè amb lletres en l'horari habitual d'aquestes sessions, a partir de les 19 h a la Biblioteca Central, sense necessitat de fer reserva prèvia tot i que es limitarà l'accés segons ordre d'arribada. Igualment, la sessió s’enregistrarà i es penjarà a Internet en el canal municipal de YouTube. El periodista Antoni Iturbe moderarà aquesta sessió.
L'autora: Roser Caminals
Nascuda a Barcelona el 1956, Roser Caminals es va casar el 1983 amb un nord-americà i se’n va anar a viure als Estats Units. Viu a Frederick, Maryland, on ha ensenyat literatura espanyola. El 1994 va publicar la primera novel·la, de tema i ambient barcelonins, als Estats Units i a continuació la va traduir al català amb el títol Un segle de prodigis (1995).
Ja en català ha escrit i publicat Les herbes secretes (1999), El carrer dels Tres Llits (2002), La petita mort (2004), La dona de mercuri (2006), La seducció americana (2009), Cinc-cents bars i una llibreria (2010) i Els aliats de la nit (2015).
El programa del Cafè amb lletres forma part del Pla Director de Lectura de la ciutat. Garb Parla i la resta de llibres del Cafè amb lletres es poden adquirir a les llibreries Èfora i l'Aranya o demanar el préstec a la Biblioteca.
Pròxima sessió del Cafè amb lletres
El 19 de maig, Sílvia Soler presenta Nosaltres, després, en un acte moderat per Anna Ballbona. L'acte es farà a les 19 h a la Biblioteca Central i l'entrada és lliure, tot i que l'aforament serà limitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris