Els escriptors i escriptores de Cerdanyola. FOTO: Judith Vila

LITERATURA

Quatre autors de Cerdanyola presenten les seves obres a l'Ateneu

El grup d’autors de diferents àrees i sensibilitats s’ha configurat en els darrers mesos

La sala 22 de l’Ateneu ha acollit aquest dimecres 11 de març l’acte de presentació del Grup d’Escriptors i Escriptores de Cerdanyola on alguns dels autors han presentat les seves obres. La trobada l’ha moderat Josep Milan i ha comptat amb la presència d’alguns dels autors del grup, entre ells Robert Álvarez, Tessa Barlo, Eva Esther Pérez i Luis Ezquerra. El col·lectiu es defineix pel plantejament i les formes d’escriure diferents dels escriptors i escriptores que el conformen.

Els autors i autores de Cerdanyola

Robert Álvarez ha estat l’encarregat de plantejar el vessant de literatura més històrica. L’autor de ‘Gestes dels Comtes de Barcelona i Reis d’Aragó’ i de ‘Història de Cerdanyola del Vallès (956-1837)’ ha llegit alguns fragments de les seves obres i n’ha fet paral·lelismes amb la realitat. De la primera, n’ha extret un fragment sobre la pesta negra que ha relacionat amb l’epidèmia de coronavirus que protagonitza les notícies els últims dies. Sobre el Dia de la Dona Treballadora, Álvarez ha narrat la història de Blanca, la dona de Pere de Capellades, i com va intentar abandonar el seu marit.

Eva Esther Pérez ha parlat de la importància de “donar exemple a través de la ficció del que es pot aconseguir”. Segons Pérez ha estat a través “de les males experiències que he arribat a les bones”. Nascuda a Sevilla, l’autora de ‘Oceanos de Sangre’ ha anunciat que té preparada una segona part de la història de la Catalina amb nous personatges, situacions i aventures. Pérez ha manifestat també durant el torn de preguntes que “tothom qui ho vulgui pot ser escriptor” i que la clau rau en “creure que ho pots fer”.

La part més poètica l’ha presentat Luis Ezquerra, autor de ‘Íntimos y tocamientos’ que ha assegurat que “totes les persones són poetes, tots som polièdrics”. Per a ell, la poesia eròtica disposa d’un públic il·limitat i obre la porta a “un món de profunda sensualitat on l’ànima i el cos es confonen”. L’autor ha fet especial èmfasi en ‘Noche de barrio húmedo’, una prosa on ell planteja qüestions existencials a León, on ell va passar els millors anys d’estudiant.

L'última en intervenir ha estat l’autora Tessa Barlo que ha parlat de dos dels seus llibres: ‘La mujer serpiente’, una obra que neix des d’una experiència personal sobre l’assetjament laboral, i ‘Experiència mal aplicada’, una novel·la policíaca que se situa a Cerdanyola del Vallès. Barlo ha fet referència a la seva voluntat de centrar els seus llibres en “gent normal, que és a qui li passen aquest tipus de coses.”

Carles Morata en un acte a la Biblioteca Central. FOTO: Cerdanyola.info

Carles Morata

L’acte havia de comptar també amb la presència de l’escriptor Carles Morata que no ha pogut participar-hi a causa d’un problema de salut. Morata és l’autor del llibre ‘No fa gaire temps’, un recull de narracions de la guerra i la postguerra civil espanyola que “marca a tota una generació amb tristesa i por’ i que, com diu la introducció el llibre, “es tracta d’una obra amb paraules que comuniquen sense embut.”

Veure Comentaris