Eduardo Mendoza al 'Una vida de llibre' al MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Cultura

Eduardo Mendoza repassa la seva trajectòria al MAC: "per inventar has de conèixer la realitat"

La sala Orlando Barrial del MAC es va quedar petita per a escoltar a l'escriptor barceloní

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza va repassar la seva llarga trajectòria el passat dimecres, al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC), com a covidat al cicle de lectures 'Una vida de llibre'. La sala Orlando Barrial del museu es va quedar petita per rebre el famós escriptor, que també va estar acompanyat de l’actor Jordi Bosch, qui va llegir alguns fragments dels llibres més representatius de l’escriptor. 

Mendoza, als seus 81 anys, ha tret aquest any la seva dinovena novel·la, 'Tres enigmas para la Organización' (Seix Barral). Mai sense deixar de banda l'humor, que també es pot trobar en els seus llibres, l'escriptor va parlar d'algunes de les novel·les que més impacte han tingut. La primera, i amb la qual va saltar a la fama, va ser ‘La verdad sobre el caso Savolta’ (1975). Una novel·la que va ser censurada pel franquisme i que assegura que "l'èxit d'aquesta va anar acompanyat per l'època de transició que es vivia al país", just després de la mort del dictador.

Aquesta primera novel·la, la va escriure amb només 25 anys "amb influències de la literatura anglesa i El Quixot", confessava. L'èxit va ser inesperat per a tothom, i també per a ell: “No m’esperava l’èxit que va tenir i perquè no esperessin més de mi vaig canviar totalment de registre amb la 'Cripta Embrujada'”, explica. 

Eduardo Mendoza al 'Una vida de llibre' al MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

 

'La ciudad de los prodigios'

Però, segurament, el seu llibre més exitós, va arribar onze anys després. ‘La ciudad de los prodigios’ (1986),va ser tot un fenòmen de la Barcelona preolímpica. La novel·la ambientada a la capital catalana, "va anar de la mà amb l'eufòria olímpica que es vivia en aquell moment a tota Catalunya", diu. L’autor creu que el títol també hauria pogut ser ‘La ciutat dels enganys’, ja que a l'hora d'escriura "m'ho vaig inventar tot", assegurava, rient.

Tot i les bromes, que van fer esclatar de riure a tot el públic, Mendoza va assenyalar que "per a poder inventar has de saber quina és la realitat”. I això és el que va fer l'autor amb 'La ciudad de los prodigios', una ficció que defineix molt bé quina era la realitat barcelonina en aquells temps.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris