La Companyia Artística Danzar en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero

Cultura

El ritme i la denúncia social centren la 39a Mostra Internacional de Dansa

L'acte central de la Mostra Internacional de Dansa Popular ha portat balls colombians, guineans i catalans al Parc del Turonet

La 39a edició de la Mostra Internacional de Dansa Popular ha viscut l’acte central durant la nit de dissabte 2 de juliol al Parc del Turonet, oferint un espectacle impactant amb cultures diverses. Hi han participat la Companyia Artísitca Danzar de Colòmbia -que repeteix respecte de la inauguració-, el Ball de Gitanes Martorelles, Netos de Bandim que ha viatjat des de Guinea Bissau i, per descomptat, l’organitzador de la mostra, l’Esbart Dansaire de Sant Marçal

Més info: FOTOS: Acte central de la Mostra Internacional de Dansa

Més info: Tret de sortida de la Mostra Internacional amb dansa popular catalana, colombiana i andalusa

L'Esbart apuja el ritme

L'Esbart Dansaire de Sant Marçal ha donat tret de sortida a la nit de dansa popular oferint un espectacle graduat pel que fa al ritme: han començat amb balls més lents i han acabat provocat una gran ovació del públic amb la pujada del ritme. Acompanyats per les castanyoles i en algun ball també per mocadors, els dansaires han fet balls amb grups abundants.
 

L'Esbart Dansaire de Sant Marçal en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


A més, l'Esbart cerdanyolenc ha estat reforçat per la col·laboració d'una colla d'exdansaires amb la intenció d'omplir l'escenari i mostrar molta més presència.

Colombians que volen pels aires

Després del seu debut en la mostra inaugural, la Companyia Artística Danzar ha tornat a copsar el públic sorprenent amb danses col·lectives arriscades i magnètiques. L'agrupació de Cali es va fundar el 2005 amb la intenció d'afermar la identitat cultural i rescatar tradicions del seu país. La idea era desenvolupar una activitat educativa amb infants, adolescents i joves fent l'educació artística a partir de la dansa folklòrica.

La Companyia Artística Danzar en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


La música del clarinet, el saxofon i el baix han acompanyat la mostra, assolint un so complet i equilibrat per les adaptacions que ha fet el grup. Han ballat danses de la costa Atlàntica, del carib colombià, en concret balls representatius del carnaval de Barranquilla. Com en l'anterior mostra, el ritme frenètic ha protagonitzat l'espectacle sincronitzant una cançó amb la següent donar pausa a la música ni al ball. La major part de les danses s'han fet sense sabates, i en comparació amb el dia anterior, s'han sentit més veus no només de la banda, sinó també dels ballarins i ballarines. 

La Companyia Artística Danzar en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


Una de les cançons ha parlat de la història de Colòmbia alabant la seva pàtria, en què els dansaires s'han impregnat d'eufòria contestant amb crits les paraules de la vocalista. Ha tornat a destacar la vestimenta amb colors llampants i complements amb plomes i d'altres floritures, que han servit de complement perfecte al ball. Sobretot han destacat les acrobàcies, que eren la novetat d'aquest acte central, en què algunes noies han volat pels aires deixant el públic meravellat. 

El jovent, protagonista del ball de gitanes

A continuació ha estat el torn del Ball de Gitanes de Martorelles, un grup de dansa tradicional que promou la cultura catalana des del 1940 i possiblement des de principis de segle. Interpreten quatre peces clàssiques: les catxutxes, la contradansa, el xotis i el bolero, a més del pas a la festa, la tradicional entrada i sortida a l'escenari. L'agrupació compta amb un gran recull propi, amb ànims d'actualitzar les gitanes sense perdre els punts i castanyoles que els caracteritza.

Ball de Gitanes de Martorelles en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


Durant el seu espectacle ha destacat la joventut dels dansaires de Martorelles. Igualment, la qualitat no ha faltat en els seus passadissos, rotllanes i danses en parelles mixtes. Les castanyoles han estat l'element clau de la mostra, que inclús en una ocasió s'han pogut escoltar alt i clar, ja que la formació ha fet uns minuts d'actuació a capella. També han fet una pausa inesperada i de toc còmic en què dos integrants de l'Esbart els han servit gots d'aigua al so de la música.

Dansa per la pau a Guinea

La cirereta final l'ha posat l'agrupació provinent de Guinea Bissau, els Netos de Bandim, un grup creat l'any 2000 com a moviment sociocultural d'orientació conciliadora i creativa. "Una veritable resposta artístic-cultural de la societat guineana per la pau i la reconstrucció del país", s'ha dit en la seva presentació. La seva mostra uneix cançons i danses tradicionals de diferents ètnies que conformen el país. A més, el grup ha destacat al carnaval de Guinea Bissau i ha rebut diversos premis. Fa accions de sensibilització cultural i mobilització social, lluitant des de la dansa pels drets dels infants, la prevenció de malalties i la pau.

Més info: FOTOS: Acte central de la Mostra Internacional de Dansa

Netos de Bandim en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


Per problemes d'agenda, els guineans han arribat justos de temps i han hagut de retardar uns minuts la seva actuació per a fer proves de so in extremis. Igualment, el grup no ha decebut portant l'essència cultural del seu país al Parc del Turonet, que s'ha transformat en un poblat africà durant 30 minuts. L'actuació l'han protagonitzat dos grups de tres integrants cadascun, un de dones i un segon d'homes, que s'anaven intercalant. Faldilles de palla, vestits amb miralls incorporats o barrets gegants amb plomes i colors han captivat el públic, impacient per veure amb quin nou vestit sorprenien a continuació.

Netos de Bandim en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


El ritme marcat ha destacat en totes les danses i els dansaires han demostrat la manera en què viuen la música amb les seves expressions facials. Sobretot han destacat els moments de denúncia social que caracteritza la formació: en una ocasió, les dones s'han agenollat al voltant d'una fent veure que demanaven quelcom, i en l'actuació final els homes s'han farcit de pols blanca i han fet gestos al públic interpel·lant-lo. Per acabar, els dos grups han sortit a l'escenari mostrant la bandera de Guinea Bissau, i els tres percussionistes han fet una tralla final de tambors.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris