La cerdanyolenca Mireia Ortega publica el seu primer llibre
Sota el títol 'La ciencia y el azar' tracta d'una obra amena de divulgació per a tots als públics
La cerdanyolenca Mireia Ortega, doctora en biomedicina i divulgadora científica, acaba de publicar el seu primer llibre.
Sota el títol 'La ciencia y el azar' tracta d'una obra amena de divulgació per a tots als públics, on l'autora relata catorze descobriments científics que van succeir de manera casual però que han tingut un gran impacte a la societat.
Sinopsi
Què tenen en comú el descobriment de la penicil•lina, els raigs X i el velcro? Tots són fruit de l'atzar, d'aquell moment màgic on un científic es troba inesperadament amb una cosa completament diferent del que buscava inicialment. La nova obra de la divulgadora Mireia Ortega ens submergeix en un recorregut fascinant per alguns dels descobriments més importants de la història de la ciència que van sorgir per pura casualitat. Des del 1669 amb el descobriment del fòsfor blanc fins a finals del 1998 amb el desenvolupament inesperat de la viagra, el llibre ens mostra com la serendípia juga un paper fonamental en el progrés científic. A través de catorze capítols que recorren més de tres segles d'història, 'La ciencia y el azar' desmitifica la idea que els grans descobriments només són resultat d'una planificació meticulosa. Cada capítol ens revela com les coincidències combinades amb la preparació i l'ull crític i perspicaç dels investigadors poden transformar un simple accident en un avenç revolucionari. Es tracta d'un homenatge a la curiositat, l'observació i el punt de sort que de vegades marca la diferència entre un experiment rutinari i una troballa que altera el transcurs de la història. Un llibre imprescindible per als amants de la ciència, que ens recorda que de vegades la veritable innovació sorgeix quan menys ho esperem.
Mireia Ortega, doctora en Biomedicina i escriptora
La Mireia Ortega (Barcelona, 1988) és doctora en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ortega va realitzar la tesi doctoral al Centre de Regulació Genòmica, on va liderar una investigació proteòmica en models de ratolí amb síndrome de Down mitjançant l'espectrometria de masses.
Actualment, treballa com a coordinadora d'un laboratori d'investigació, activitat que compagina amb la divulgació científica tant a les xarxes socials com oferint xerrades a centres educatius i culturals. A més, és vocal de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris