Jérôme Rouch davant un dels relleus recuperats

Cultura

Cerdanyola rescata els relleus de les deesses de la façana de la fàbrica Uralita

Les dues al·legories recuperades presidien la façana principal de la fàbrica Uralia, la que mira cap a les vies del tren

Una part de la fàbrica Uralita formarà part del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC). Es tracta de les Al·legories creades per Ismael Smith l'any 1915 que presidien una de les façanes de l'edifici de la fàbrica Roviralta a Cerdanyola del Vallès. Ara, el MAC les ha rescatat del cel obert gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Feia més de vint anys que en Txema Romero, director del MAC, pensava en la possibilitat de rescatar aquests relleus fets per Ismael Smith, artista internacional amb una forta relació amb Cerdanyola. Fins ara, no s'havia pogut trobar la forma d'extreure els relleus de la façana principal de la fàbrica, la que mira a la via del tren. "Treure d'allà les al·legories ha estat una tasca titànica. Seria comparable a la recuperació dels vitralls ara fa deu anys", assegura Txema Romero, qui va agrair de forma especial la feina de la brigada municipal.


Els dos relleus representen dues deesses: Gea, deessa de la terra, Talassa, deessa del mar. Totes dues peces, de 100 per 100 cm, estan construïdes en ciment i formigó i estan policromades. A més, compten amb un marc "d'una complexa orla de 25 cm que combina dentellons, oves i rosaris", tal com destaquen des del MAC. L'obra d'Ismael Smith per decorar la façana de la fàbrica al·ludiria a "l'abundància i al comerç com a emblemes de la indústria".
 

 

Procés de recuperació complex

 

Tal com destaca Romero, el procés per recuperar els relleus no ha estat senzill. Fa dos anys que es va començar a pensar en la recuperació de les Al·legories. Una de les primeres passes va ser analitzar que no hi hagués presència d'amiant en les peces. Tot seguit, es va estudiar el material de les parets i dels relleus per tal de trobar la tècnica adequada per retirar-los sense fer-los malbé. Amb l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya es va trobar la fórmula que els treballadors de la brigada municipal van portar a terme. Així, al mes d'agost de 2019 es van iniciar les tasques de protecció dels relleus i durant les setmanes si mesos següents va començar la retirada de les peces.

L'objectiu de rebre els relleus en la celebració del 10è aniversari del MAC no es va poder complir, però les peces ja descansen en una de les sales del museu local per ser restaurades. La tasca de restauració està a càrrec de Jérôme Rouch, l'especialista que va coordinar l'extracció dels relleus i que ara s'ha fet càrrec de la seva restauració. "Els materials amb què estan fets els relleus ara són molt comuns, però en aquella època eren tecnologia punta", assenyala Rouch, qui es mostra sorprès pel fet que "la policromia es mantingui després de tants anys exposats a la intempèrie". Aquesta, assegura, serà una de les incògnites que hauran d'esclarir en els pròxims mesos.

 

Fragment del marc que envoltava els relleus



Fins que acabi el procés de restauració, els visitants del MAC podran veure en directe la feina de Jérôme Rouch mentre restaura els dos relleus i les peces del marc que els acompanya. En primer lloc, s'està recuperant la peça que representa la deessa de la terra i després se seguirà amb la deessa del mar. "Les tasques de restauració del primer relleu poden comportar uns dos mesos de feina", explica Rouch.

La directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, va reconèixer la implicació de l'Ajuntament en la recuperació del patrimoni local: "sempre hem trobat una gran col·laboració en l'Ajuntament, el que facilita molt les intervencions, com va ser la recuperació dels vitralls de les Dames de Cerdanyola o ara les Al·legories".

La regidora de Cultura, Pepi Rivera, va assegurar que els dos relleus recuperats són "un bé de tota la ciutat" que enriqueix el patrimoni i les arrels de la ciutadania, i va reconeixer la tasca de la brigada municipal. En la mateixa línia, l'alcalde Carlos Cordón va destacar la importància que té per a Cerdanyola el manteniment del seu patrimoni. 

 

 

Veure Comentaris