Cerdanyola exposa un patrimoni viu en les Jornades Europees del Patrimoni
Centenars de persones han visitat les joies del Museu d'Història de Cerdanyola i el Museu d'Art de Cerdanyola entre el 13 i el 15 d'octubre
Les Jornades Europees del Patrimoni han arribat a Cerdanyola entre divendres 13 i diumenge 15 d'octubre, obrint les portes dels museus locals de bat a bat. El Museu d'Història de Cerdanyola valora positivament l'afluència al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i a les ermites de Les Feixes. Per la seva banda, el Museu d'Art de Cerdanyola va rebre molt bones crítiques pel format de visita guiada a les exposicions temporals que per causes meteorològiques va haver d'improvisar.
Santa Maria de les Feixes, la preferida
Al llarg del cap de setmana, al voltant de 300 persones han visitat el patrimoni gestionat pel Museu d'Història de Cerdanyola, comprès pel Poblat Ibèric de Ca n'Oliver i l'exposició 'Cerdanyola, terra d'ibers, a més de per ’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes.
Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.
El director del museu, Joan Francès, ha explicat al TOT que sobretot s'ha generat interès per veure l'ermita de Santa Maria de Les Feixes, "segurament pel fet que normalment no està oberta al públic". Han estat unes Jornades Europees del Patrimoni satisfactòries pel Museu d'Història, segons el director.
Un patrimoni viu al MAC
Des del Museu d'Art de Cerdanyola s'ha cancel·lat l'activitat 'L'Avinguda de Catalunya: refer la memòria' a causa de la previsió de pluja, i en el seu lloc, s'ha reconvertit la visita guiada programada a la mateixa hora incloent racons del museu no previstos. D'aquesta manera, la trentena de persones que han participat han visitat el museu en clau actual, tenint l'oportunitat de participar i debatre com cal interpretar el patrimoni.
Nens visitant una exposició al MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)
El director del MAC, el Txema Romero, ha explicat al TOT que un total 200 persones han visitat el museu en tot el cap de setmana, també "gent que no és usuari habitual". Segons Romero, la visita guiada de diumenge ha permès veure el patrimoni com quelcom viu "que ens pot parlar també de com som avui". S'han tractat temes com la transformació del paisatge, els prejudicis del cos o la identitat, factors que fan que "el patrimoni a Cerdanyola es vagi construint". També hi ha hagut temps per a visitar la reserva, el lloc on es guarden les obres no exposades.
Identitat a través del patrimoni
Les regidores de l'Ajuntament de Cerdanyola, Sònia Rodríguez i Pilar Adell, han participat activament en les Jornades Europees del Patrimoni. Del Museu d'Història, Adell destaca Santa Maria de les Feixes, una ermita que es "visita ràpidament" en tant que el seu interior encara pendent està pendent de restauració.
La visita teatralitzada del 23è Cap de Setmana Ibèric. FOTO: Nora MO
La regidora ha explicat al TOT què li ha semblat la visita guiada del MAC: "No solament ha explicat l'edifici i les peces de col·lecció, també ens ha demostrat que les obres són un patrimoni viu que es reexplica amb el temps tenint en compte els canvis de mirada". Adell destaca el camí que té una obra patrimonial en constant resignificació, "fet que també es mostra en la visita teatralitzada que es va fer al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver durant el Cap de Setmana Ibèric".
A més a més, la regidora ha posat en valor el patrimoni cerdanyolenc com quelcom a què "s'ha de retre homenatge i conservar-lo, una missió prioritària també des del consistori". Per acabar, Pilar Adell ha volgut fer un especial reconeixement "al personal dels museus que es cuida del patrimoni, una tasca de vegades silenciada, però que carrega una feinada ingent".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris