Andreu Salillas i Isidre Grau, a Les Fontetes, amb el llibre Cerdanyola desapareguda

Novetats de Sant Jordi

Cerdanyola desapareguda: imatges per no oblidar

Isidre Grau i Andreu Salillas rescaten la vida quotidiana d’una ciutat en transformació

El llibre recull fotografies restaurades de la Cerdanyola de finals del segle XIX fins als anys 60. Foto: Editorial Efadós

 

Un llibre per redescobrir la Cerdanyola del passat

Una de les novetats editorials més destacades d’aquest Sant Jordi a Cerdanyola serà Cerdanyola del Vallès desapareguda, un viatge a través del temps que convida a redescobrir la ciutat mitjançant imatges i textos que narren la seva transformació des de finals del segle XIX fins als anys setanta del segle XX. El llibre, signat per l’escriptor Isidre Grau i  Andreu Salillas, estarà present a totes les parades de la ciutat el 23 d’abril, i es preveu que els autors signin exemplars durant la diada.

Isidre Grau i Andreu Salillas signaran exemplars durant la diada de Sant Jordi

 

Grau i Salillas signen una crònica visual de la ciutat

L’obra forma part de la col·lecció Catalunya desapareguda de l’editorial Efadós, que amb més de 260 títols i 214 municipis retrata la memòria gràfica de Catalunya. Amb 184 pàgines i una acurada selecció d’imatges històriques restaurades, el llibre plasma els grans canvis viscuts a la ciutat: del paisatge rural a la ciutat de serveis, passant per l’estiueig burgès, la industrialització i la urbanització progressiva.

Un Sant Jordi especial per a Isidre Grau

Aquest Sant Jordi, a més, tindrà un significat especial per a Isidre Grau, que serà homenatjat pel seu conjunt d’obra literària i pel seu vincle amb la memòria col·lectiva local. Considerat un dels principals narradors de la identitat cerdanyolenca, Grau ha construït un univers propi amb obres com Ciutadà Canalda, Els colors de l’aigua, Què ens queda dels nostres o Primer paisatge.

Una eina per seguir el batec urbà de Cerdanyola

La presentació de Cerdanyola desapareguda, celebrada el 9 d’abril a l’Associació de Veïns de les Fontetes, va reunir una cinquantena de persones i va comptar amb la participació de l’historiador Miquel Sánchez i de Jaume Alcázar, representant d’Efadós. Durant l’acte, es va posar en valor la capacitat del llibre per connectar passat i present a través de la fotografia, però també per estructurar un relat coherent i viu.

Moment de la presentació del llibre el 9 d’abril a les Fontetes, amb una cinquantena d’assistents

 

L’acte va comptar amb una notable assistència de representants del món cultural, educatiu i institucional de la ciutat. Entre el públic hi havia l’exalcalde Toni Morral; Consol Pla, exregidora de Cultura i membre d’Amics del Museu i Eulàlia Mimó, cinquena tinenta d’alcalde i regidora d’Activitats i Llicències, Planificació Urbanística i Obres Públiques. També hi van assistir diversos membres del Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC), com el periodista Juan Antonio Hidalgo i Montserrat Gonzàlez, directora del Col·legi Montserrat. La llibreria L’Aranya, representada per Olivia Pascual, es va encarregar de la venda d’exemplars durant l’acte.

Isidre Grau va destacar que el llibre no vol ser només una col·lecció d’imatges antigues, sinó una eina per despertar records i emocions, i per reconèixer la transformació profunda que ha viscut la ciutat. Per la seva banda, Andreu Salillas (responsable del web d'història de Cerdanyola Salillas.net)  va remarcar l’esforç de síntesi i de documentació que ha suposat el projecte, elaborat en un temps rècord i amb una mirada que va més enllà de la simple nostàlgia.

Del poble rural a ciutat de serveis

Amb una estructura que segueix la "serp" urbana originària de Cerdanyola —del pont de Quatre Cantons al cementiri—, l’eixample posterior dels barris i els vestigis rurals, Cerdanyola desapareguda vol ser més que un àlbum fotogràfic: és una crònica visual i narrativa de la ciutat que ja no hi és, però que continua viva en la memòria de molts veïns i veïnes.

Figures històriques i artístiques que van deixar empremta

Les pàgines del llibre també recuperen episodis com l’arribada de famílies barcelonines a la recerca d’un entorn saludable, la construcció de torres d’estiueig, la creació de dos casinos i l’efervescència cultural de principis del segle XX. Salillas va recordar que durant dècades Cerdanyola va acollir una activitat artística notable, amb la presència de noms com Pau Casals, Francesc Juventeny o Enric Granados, entre d’altres artistes que testimonien la rellevància de la Cerdanyola d'estiuejants.

Quan la memòria es toca amb les mans

L'historiador Miquel Sánchez va subratllar la importància del llibre com a vehicle per preservar vivències i espais que han desaparegut, però que encara perduren en el record. Va evocar imatges que li han fet reviure moments molt personals, com el barri dels Quatre Cantons, la fàbrica de la Seda, les catifes de Corpus o el restaurant del Ramonet, on es cuinaven uns peus de porc a l’estil alsacià que, segons va dir, mai més ha tornat a tastar-los. Tot i la transformació del paisatge, la memòria compartida segueix present, aquesta és una de les conclusions de la presentació del llibre on també va intervenir l'historiador i editor Jaume Alcázar.

Isidre Grau i Andreu Salillas signaran exemplars durant la diada de Sant Jordi

 

Amb Cerdanyola desapareguda, Salillas i Grau han contribuït a omplir un buit dins la col·lecció Catalunya desapareguda, però també a oferir una obra que convida a mirar enrere amb mirada crítica i tendra. Aquest Sant Jordi, més que una novetat, Cerdanyola desaparegudaés una declaració d’amor per la Cerdanyola del passat.

Més info: Llibres i roses inundaran Cerdanyola per Sant Jordi

Més info: Cerdanyola homenatjarà a l'escriptor Isidre Grau aquest Sant Jordi

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris