El CSIC i el Sincrotró ALBA impulsen un laboratori conjunt per a la Transició Energètica
Aquesta nova infraestructura representa un important pas endavant en el foment de la innovació de les energies verdes
El Sincrotró ALBA i l'ICMAB-CSIC han unit forces per posar en marxa un nou laboratori conjunt per a preparar, provar i optimitzar mostres per avançar en la investigació en energies netes directament a les instal·lacions de l'ALBA. L'Institut de Tecnologia Química (ITQ-UPV-CSIC) també ha contribuït al funcionament d'aquest laboratori.
Aquesta nova infraestructura permet els grups de recerca aprofitar al màxim els seus experiments amb llum de sincrotró i fomenta també la col·laboració i el creixement dels grups locals que investiguen en bateries, catàlisi i cintes superconductores.
Durant la inauguració, que va tenir lloc el passat 13 de desembre, es van destacar les capacitats d'aquest laboratori, així com les oportunitats que ofereix a la comunitat científica. Hi van participar el director general de Transferència del Coneixement i Societat de la Generalitat de Catalunya, Javier Selva, que va obrir l'acte, i José María Martell, vicepresident de Ciència i Tecnologia del CSIC, que va destacar "la contribució d'aquesta institució a la creació de projectes interdisciplinaris que donen suport a la transició energètica".
Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, va posar en valor "la importància de col·laborar amb institucions de recerca com el CSIC, per servir millor la comunitat científica vinculada al Sincrotró ALBA". Per la seva banda, Maria Rosa Palacín, professora de recerca de l'ICMAB-CSIC, va descriure la configuració i l'equipament del laboratori, assenyalant que "ja ha estat utilitzat per més de 150 usuaris". També va assegurar que "ja ha generat interès en la comunitat", perquè es tracta "d'una iniciativa única, no disponible en altres sincrotrons".
Un investigador treballa a l'interior de les instal·lacions el Sincrotró ALBA. FOTO: Sincrotró ALBA
Avançant en la transició energètica: de les bateries als superconductors
El nou laboratori consta de dues àrees, ambdues orientades a trobar aplicacions energètiques més sostenibles en sectors industrials rellevants. Una està orientada al desenvolupament de les bateries -clau en l'electrificació del transport i la integració d'energies renovables- per analitzar-les en condicions operando (durant la càrrega i la descàrrega) mitjançant tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró. Aquest nou laboratori proporciona als investigadors les eines necessàries per preparar i acoblar elèctrodes i cel·les de bateries, optimitzant així el temps d'experimentació.
L'altra àrea se centra en la producció de cintes superconductores d'alt rendiment, essencials per distribuir energia elèctrica amb mínimes pèrdues i per generar electricitat en reactors de fusió compactes per confinament magnètic. L'ICMAB-CSIC ha creat una nova metodologia per sintetitzar materials superconductors anomenada Transient Liquid Assisted Growth (TLAG). En aquest nou laboratori, els equips utilitzats per al creixement in situ d'aquests superconductors es poden utilitzar a les línies de llum del Sincrotró ALBA, permetent controlar paràmetres com la temperatura i la pressió durant el mateix procés de creixement. L'objectiu final és reduir-ne la relació cost/rendiment dels superconductors i, per tant, millorar-ne la viabilitat comercial, fet que ha permès establir col·laboracions amb empreses del sector, com Sumitomo.
L'ITQ-UPV-CSIC ha desenvolupat instrumentació que permet dur a terme experiments operando quan s'analitzen catalitzadors amb llum de sincrotró, generant connexions destacades amb la indústria a través de col·laboracions amb grans empreses com BASF i la creació d'una empresa spin-off.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.