La Coral de l'AMCV celebra els 20 anys amb la primera òpera completa que es farà a Cerdanyola
L'òpera 'Orfeo ed Eurídice' es farà aquest cap de setmana, agruparà a més de 125 artistes de diverses entitats i ha venut les 700 entrades disponibles
El mite d'Orfeu i Eurídice ens recorda que l'amor persisteix per sobre de tot, fins i tot de la pròpia mort. Quan algú estima veritablement és capaç d'anar fins a l'infern per a estar en companyia d'aquell a qui estima.
Es creu que aquest mite va inspirar el naixement de l'òpera a finals del segle XVI i l'any 1762 el compositor alemany Cristoph Gluck la convertiria en la seva obra més és popular i l'òpera més antiga del repertori internacional que es representa assíduament.
Dos segles i mig després, Orfeo ed Eurídice serà la primera òpera completa que es representa a Cerdanyola, de la mà de la Coral de l'Agrupació Musical Cerdanyola del Vallès (AMCV), que celebra els seus 20 anys. Serà en una doble jornada -30 de novembre i 1 de desembre- a l'Ateneu i amb més de 125 artistes sobre l'escenrani.
Tot això serà en el marc del 25è aniversari de l’Agrupació i acompanyada per la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC), les corals Veus Cor de Músic de Castelldefels i 4 Veus Cor de Terrassa, l’Aula de Dansa de Balaguer i les veus solistes de Víctor Jiménez-Díaz, María Hinojosa Montenegro i Mireia Tarragó Celada.
L'Agrupació ha venut les 700 entrades disponibles per les dues cantades.
Una obra senzilla, però que no deixa indiferent
L'òpera Orfeo ed Eurídice de Cristoph Gluck és una de les primeres que aborda la reforma de l’òpera, amb obres més senzilles del que era habitual en aquella època, però sense defugir la profunditat de la tragèdia grega original.
Orfeu, conegut pel seu excepcional talent amb la lira, s'enamora d'Eurídice, però una serp la mossega i el verí la mata el dia de les seves noces.
Per a portar-la de tornada a la terra dels vius, Orfeu descendeix a l'inframon, on es troba amb Hades, el déu dels morts, i la seva esposa Persèfone.
Allà acoreden permetre que Eurídice torni a la vida amb la condició que Orfeu no la miri fins que arribin al món superior. Però l'ansietat i el dubte li jugarà una mala passada a Eurídice.
El contratenor que interpretarà Orfeu, Víctor Jiménez-Díaz, explica que tot i ser una òpera que “sembla assequible”, aquesta "requereix un gran treball que es veu en la complexitat de les diverses tessitures vocals". Jiménez-Díaz també assegura que ha quedat sorprès del nivell de la Coral de l'AMCV i "la il·lusió que desprenen".
Jiménez-Díaz destaca aquesta oportunitat com "un regal i un honor que l'Associació Musical de Cerdanyola del Vallès compti amb mi per assumir el rol de protagonista".
Per la seva banda, la vicepresidenta de l’Agrupació, Gemma Centeno, diu que es tracta d’una “de les òperes més dolces, rodones i que entra facilment, sense caure en la superficialitat”.
Una gran producció de més de 125 artistes
En total hi haurà més de 125 artistes, entre la setantena de cantaires, les vuit ballarines, els tres solistes, els directors, a més dels 40 integrants de la JOC. Per aquest motiu, es retiraran algunes files de butaques per a poder donar cabuda a tots els participants.
El contratenor explica que "coordinar gent sempre és complicat. Afortunadament, tenim dos grans capitants que ens ho posen molt fàcil. Tots hem de fer un bon paper".
"Aquesta obra m'aporta que és un repte mental, equilibri i emoció constant perquè Orfeo (el protagonista de l'obra) no deixa de cridar al llarg de dues hores i surto de l'escenari perquè a la mitja part hi ha un descans, si no no sortiria de l'escenari en les dues hores d'actuació", afegeix en Víctor Jiménez-Diaz.
L'artista ens explica com es prepara el dia d'abans de la funció. "Idealment dormint (riu) i no parlant. A mi m'agrada aquestes històries de les grans cantants de fa vint anys que dèien que passaven dos dies sense parlar abans d'una funció. Això és el que es podia fer abans. Avui en dia, atenent mitjans, que a més hem d'estar molt agraïts que tingueu interès, atenent les últimes necessitats de preparació...", diu.
El director de la Coral, Manel Cubeles, assegura que els fa molta il·lusió poder fer aquesta òpera a Cerdanyola, ja que fa 8 anys la van cantar a altres ciutats, però per temes logístics i d'espai, precisament, no la van poder portar a Cerdanyola: "És una espina clavada que teníem", indica.
Per a que tot surti a la perfecció, l'AMCV comptarà en aquesta ocasió amb la complicitat d'altres entitats: la Jove Orquestra de Cerdanyola, les corals Veus Cor de Músic de Castelldefels i 4 Veus Cor de Terrassa i l’Aula de Dansa de Balaguer. “Sumant esforços és quan es poden fer projectes grans que transcendeixin”, destaquen des de la JOC.
En aquesta mateixa línia, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destacava la importància de fer projectes conjunts que impliquin a diverses entitats i "que contribuiexin a enriquir la cultura de la ciutat".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris