Imatge de la manifestació feminista del 8M. FOTO: Arnau Padilla

Actualitat

Cerdanyola reivindica la igualtat en un 8M dividit entre Ajuntament i entitats feministes

Els actes institucionals han tingut lloc a la plaça Francesc Layret, mentre que la manifestació convocada per entitats feministes ha començat a la plaça Sant Ramon i ha acabat al Mercat de Fontetes

Desenes de persones han sortit als carrers de Cerdanyola del Vallès durant l'acte central d'aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Aquest divendres s'han expressat les reivindicacions en favor de la igualtat, d'una banda a través de la lectura d'un manifest a la plaça Francesc Layret i, d'altra banda, amb la manifestació convocada per les entitats feministes 'L'espurna' i 'Cerdanyola Educació Feminista', que ha acabat també amb la lectura d'un manifest davant del Mercat de Les Fontetes. 

 

Potenciar la coeducació per fomentar la igualtat

El manifest institucional ha estat llegit per la regidora d'Igualtat i Feminismes, Andrea Borrego, juntament amb quatre estudiants de l'Institut Gorgs i l'Institut Jaume Mimó. En el manifest s'ha reivindicat el 8M com "un dia per ser conscients de la societat en la que vivim, en què es relega a les dones a ser ciutadanes de segona classe".

 

La regidora d'Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego. FOTO: Arnau Padilla

 

"Tot i que s'han produït canvis en igualtat salarial, llibertat sexual i reproductiva i violències masclistes, això no és suficient", han reclamat. En aquest sentit, la regidora d'Igualtat i Feminismes ha assenyalat que "des de les institucions hem de liderar i seguir posant el feminisme al centre de les polítiques publiques" i ha afegit que "hem de potenciar la coeducació amb programes que fomentin la igualtat i la transmissió dels valors del respecte i la tolerància".

Per últim, Borrego també ha enviat un missatge als qui "utilitzen el 8M políticament, com una arma d'atac entre partits", per dir-los que "cal lluitar pels mateixos objectius", i ha enumerat que s'ha "d'eliminar les violències de genere, apostar per l'economia de l'igualtat, lluitar per una representació equilibrada entre homes i dones en tots els àmbits i institucions i eliminar la bretxa salarial". 

 

 

L'acte central a la plaça Francesc Layret també ha comtat amb l'actuació del grup Indigo Blueswomen Project i amb diverses activitats coeducatives organitzades per l'Espai Infantil i la Regidoria de Joventut.

Més info: PROGRAMA: Les activitats del Dia Internacional de les Dones a Cerdanyola

 

Manifestació paral·lela

Paral·lelament, als actes institucionals, la manifestació feminista convocada per 'L'espurna' i 'Cerdanyola Edicació Feminista' ha arrencat a les 18 h des de la plaça Sant Ramon, encapçalada per una pancarta en què s'hi podia llegir: "De la misèria a la ràbia. De la ràbia a la lluita". La marxa tenia previst passar pel carrer Sant Ramon, carrer Sant Martí, carrer Sant Iscle i Avinguda de la Primavera, per acabar al Mercat de Les Fontetes, però abans d'arribar a la plaça Francesc Layret, la Policia Municipal ha ordenat a les manifestant canviar el seu recorregut per evitar passar pel mig dels actes institucionals.

Aquest fet ha provocat que la manifestació quedés aturada uns instants, mentre algunes representants de la manifestació i agents de la Policia intentaven arribar a un acord. Finalment, i contra la voluntat de les manifestants, la marxa ha hagut de fer un troç del seu recorregut pel carrer de Santa Marcel·lina. A hores d'ara, encara es desconeix quin ha sigut el motiu. Mentre manifestants asseguren que havien notificat el recorregut correctament a l'Ajuntament, aquest diu que no era així. Algunes manifestants han explicat al TOT Cerdanyola que la Policia els ha fet canviar el recorregut "per mantenir la seguretat de tothom". Tot i això, no s'ha produït cap incident. 

 

 

Feminisme anticapitalista, de classe i antifeixista

 

Tal i com estava previst, la manifestació ha acabat davant del Mercat de Les Fontetes amb la lectura d'un manifest, que han llegit representants de 'Cerdanyola Educació Feminista', 'L'espurna' i l'Esplai el Cu-cut. S'ha exigit "una coeducació feminista que vagi més enllà de les escoles i que promogui la igualtat entre gèneres des d'edats primerenques". També han criticat el fet que "el moviment feminista de masses d'anys enrere hagi estat absorbit per aqueslls que volien desarticular-lo: les institucions" i han assenyalat que "mica en mica l'han anat fent seu per desorganitzar la classe treballadora".

Lectura del manifest per part de 'L'espurna', 'Cerdanyola Educació Feminista' i l'Esplai el Cu-cut. FOTO: Arnau Padilla

 

És per això, que han proclamat que "un feminisme anticapitalista, de classe i antifeixista". "Lluitem per un moviment transfeminista, perquè ha de ser de totes i per a totes, i perquè no concebem una llibertat limitada per expressions de gènere imposades, que no representen a la totalitat de la població", han afegit.

Finalment, han acabat la manifestació entre consignes feministes i han sentenciat que "lluitem per eliminar el masclisme i el capitalisme, perquè són la mateixa cara de la moneda, ja que tots dos perpetuen l'opressió de gènere".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris