Cerdanyola espera als Tres Tombs amb candeletes
Aquest cap de setmana els Arriers i Arrieres de Cerdanyola celebren els 25 anys del retorn de la festa de Sant Antoni Abat a la ciutat
El diumenge 14 de gener es tornarà a celebrar la passada dels Tres Tombs a Cerdanyola del Vallès. Les activitats organitzades pels Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat de Cerdanyola comencen aquest divendres 12 amb la rebuda de la bandera infantil a l’Escola Escala Dei.
25 anys dels Tres Tombs a Cerdanyola
L’any 1998, un grup d’alumnes de l’Escola Montserrat li van proposar a l’aleshores alcaldessa de Cerdanyola, Cristina Real, que es tornés a celebrar la festa dels Tres Tombs, una tradició que feia 40 anys que no se celebrava. L’Ajuntament, llavors, es va posar en contacte amb un grup de gent relacionada amb el món dels cavalls i de pagès, i va ser aquest conjunt de gent (unes 15 persones) qui va formar l’entitat dels Arriers i Arrieres de Cerdanyola.
La festa, tot i tenir la mateixa idea, ha anat patint algunes modificacions i s’ha anat renovant, incloent noves activitats. “Des del primer moment, però, ja es va comptar amb la participació de diverses entitats per a poder lligar la festa amb Cerdanyola”, comenta un dels fundadors i membre de l’associació, Quirze Puig.
Tal com explicava el TOT Cerdanyola de 1999, “es celebrarà després de 40 anys la Diada de Sant Antoni Abat, ‘Els Tres Tombs’, a Cerdanyola”. Des de la primera edició, la festa ja comptava amb un concurs de fotografia i el tradicional esmorzar al Parc Tecnològic, dues activitats que s’han mantingut fins a dia d’avui.
Article al TOT sobre la celebració de la primera edició dels nous Tres Tombs a Cerdanyola l'any 1999. FOTO: Arxiu
Els banderers
El passat 3 de gener es va efectuar el pas de banderes entre el banderer i els cordonistes del 2023, i els nous membres d'aquest any. Enguany han agafat el testimoni Miquel Soler Gómez, Roger Soler Serrano i Joan Soler Gil.
En aquesta edició dels Tres Tombs, els banderers infantils seran tres alumnes de 6è de Primària de l’Escola Escala Dei: Èric Fidalgo, Carla Claveria i Roger Martínez. Les banderes infantils passen d'escola a escola en cada entrega de la passada dels Tres Tombs.
Un cap de setmana d’activitats
El secretari de l'Associació d'Arriers de Cerdanyola, Jordi Garsaball, va presentar la nova edició dels Tres Tombs i la revista anual que l'entitat edita per explicar el programa d'activitats i aspectes de la tradició de Sant Antoni a Cerdanyola i arreu. Enguany, les activitats comencen el divendres 12 amb la rebuda de la bandera infantil a l’Escola Escala Dei.
El dissabte 13 de gener es farà la Mostra de jocs i esports tradicionals (11 - 14 h) i Bitlles Catalanes (11 h) a la plaça Sant Ramon. Enguany, el Museu d'Història i el CRAC (Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola) organitzen el Taller de construcció de petits carros 'Un carret pels Tres Tombs' per a infants a partir de 4 anys (d'11 a 13:30 h) i el Contacontes dels Tres Tombs i de com van tornar a Cerdanyola a càrrec de Susagna Navó. Com cada any, Bambalina durà a terme el seu tradicional taller per guarnir el carruatge (11:30 h) amb el que l'entitat participarà en la passada.
El diumenge 14 de gener es viuran els actes més tradicionals dels Tres Tombs a Cerdanyola començant a les 8:20 h amb les Matines galejadores dels Trabucaires i el lluïment dels Joves Diables de Cerdanyola que s'encarregaran de despertar el dia abans de la concentració de la comitiva a casa del banderer (9 h). Seguidament, es farà camí cap a l'església de Sant Martí per celebrar la missa solemne cantada per la Coral Collserola (9:30 h) i en acabar se celebrarà el Ball de Sant Antoni a càrrec de l'Esbart Dansaire Sant Marçal (10:15 h).
Passada dels Tres Tombs 2023 a Cerdanyola. Foto: Ale Gómez
Recorregut de la passada
A partir de les 9 h del diumenge, es durà a terme la concentració de cavalleries, carros i carruatges al carrer dels Artesans del Parc Tecnològic des d'on tindrà lloc, a les 12 h, l'inici de la passada de Sant Antoni Abat. El seu recorregut serà: carrer Boters, carrer Sant Ramon, carrer Anselm Clavé, carrer Mare de Déu del Pilar, plaça Sant Ramon, carrer Sant Casimir, carrer Francolí, carrer Felicià Xarau, passeig Cordelles, carrer Lluís Companys, avinguda Sant Iscle, avinguda Primavera, avinguda Sant Iscle, carrer Lluís Companys, carrer Sant Martí i carrer Sant Ramon. El lloc de benedicció dels animals serà al carrer de Lluís Companys, davant l'Ajuntament.
Concurs AFOCER
L'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER) organitza per segon any consecutiu el Concurs Fotogràfic de la Festa Sant Antoni de Cerdanyola. Amb la col·laboració d'Arriers i Arrieres de Cerdanyola, l'agrupació convida "els amants de la fotografia a capturar l'essència i l'alegria d'aquesta celebració tan especial".
El concurs està obert a tothom que hi vulgui participar. Cada concursant podrà presentar un màxim de 5 fotografies amb la premissa de reflectir-hi la màgia i la diversitat de la Festa de Sant Antoni. El període d'aportació de fotografies s'obrirà el dia 15 de gener i tancarà el 28 de gener. El premi serà un cap de setmana per a dues persones en un allotjament rural valorat en 100 €.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.