Refrescar se al parc de Cordelles durant l'onada de calor a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero (Arxiu)

Actualitat

Cerdanyola disposarà de 14 refugis climàtics aquest estiu

Els darrers estius han estat els més càlids de la història de Catalunya i, segons els pronòstics, aquest pròxim estiu serà encara molt més calorós

Aquest estiu els cerdanyolencs i les cerdanyolenques podran disposar de 14 refugis climàtics, els quals facilitaran confort tèrmic, descans i seguretat a la població

Cada cop les temperatures són més extremes a causa dels efectes del canvi climàtic i que impacten de manera especialment greu a la zona mediterrània.

Els darrers estius han estat els més càlids de la història de Catalunya i, segons els pronòstics, aquest pròxim estiu serà encara molt més calorós.

L'Ajuntament ha informat que enguany Cerdanyola s’ha adherit a la xarxa metropolitana de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb 14 espais, entre interiors i exteriors. 

 

Quins són els refugis climàtics 

  • Centre Cívic Fontetes
  • Centre Cívic Banús-Bonasort
  • Centre Cívic Serraparera
  • Biblioteca Central
  • Mercat Municipal de Les Fontetes
  • Mercat Municipal de Serraparera
  • Museu d’Art de Cerdanyola
  • Museu de Ca n’Oliver
  • Parc Esportiu Municipal Guiera
  • Parc Cordelles
  • Parc del Turonet
  • Piscina Municipal del Turonet
  • Piscina Municipal del Bosc Tancat
  • Piscina Municipal del Centre Cívic Montflorit

 

Segons el govern municipal, els 14 espais considerats refugis climàtics han estat inspeccionats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la qual s'ha encarregat de comprovar que aquests compleixen amb els requisits per ser considerats refugis climàtics.

La xarxa metropolitana està formada per 186 refugis climàtics (53 parcs, 115 equipaments i 18 piscines), que estaran actius durant els mesos de més calor en 24 municipis metropolitans.

Els refugis de la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics (XMRC) donaran cobertura a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant. Una xifra que, segons dades oficials, representa el 84 % de la població dels municipis que integren la xarxa, i un 76 % del total de la població (sense considerar la xarxa de Barcelona, que cobreix el 97 % de la seva població).

 

Taller del Servei Local de Teleassistència

Els refugis climàtics són equipaments que habitualment tenen una altra funció i que de manera excepcional ofereixen confort en períodes de temperatures elevades.

Per sensibilitzar i fer-ho més visible, la Bilioteca Central acollirà un taller del Servei Local de Teleassistència que es durà a terme el dijous 20 de juny a la sala Enric Granados.

L'objectiu d'aquest taller consistirà en explicar als usuaris i a les usuàries del Servei Local de Teleassistència, especialment gent gran i població vulnerable, en què consisteixen els refugis climàtics i quins beneficis aporten.

Una persona del Servei Local de Teleassistència i una altra de l’equip del Programa metropolità d’educació ambiental seran les encarregades de dur a terme aquest taller que constarà d'una primera part amb una breu presentació sobre què és i com funciona el servei de teleassistència i seguidament es parlarà del canvi climàtic, els impactes cap al territori, que fer per frenar-lo, com adaptar-nos-hi. També es definirà que és un refugi climàtic i es mostrarà els que hi ha a Cerdanyola.

Persones vulnerables o d'alt risc

En general, les persones grans, els infants, les dones embarassades i alguns malalts són especialment vulnerables a la calor. Segons l’índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC), unes 526.000 persones de l’àrea metropolitana de Barcelona (un 16 % de la població) són especialment vulnerables a la calor, i es concentren en 9 municipis.

Més info: Horaris i preus de les piscines d'estiu de Cerdanyola

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris