Tasques de conscienciació en el marc del PVI. FOTO: Pilar Pérez Parera (Diputació de Barcelona)

Actualitat

La campanya de prevenció d'incendis tanca amb "un estiu tranquil" a Cerdanyola

Les pluges del mes de juny i l'arribada de la calor ben entrat l'estiu, han fet que el risc d'incendi hagi estat més baix

Després d'uns estius molt calorosos i secs, enguany la campanya de prevenció d'incendis ha tancat amb "uns mesos molt tranquils", segons ha explicat al TOT Cerdanyola el tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament de Cerdanyola, Lluís Albert Sánchez. Tot i les males previsions de principis d'any, que auguraven un estiu molt sec, les pluges del mes de juny van fer que el Pla Alfa de perill d'incendis hagi estat baix durant la major part de la campanya.

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals d'aquest estiu es va desplegar el passat 19 de juny a 275 municipis de la província de Barcelona, entre ells Cerdanyola, i s’ha estès fins al 2 de setembre. El dispositiu ha cobert 626.276 hectàrees agroforestals i ha estat integrat per 205 persones i 14 torres de guaita (12 d'elles al Parc Natural de Collserola).

 

Nivell 2 del Pla Alfa

A Cerdanyola, només a finals de juliol, els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya van activar el nivell 2 (alt) del Pla Alfa a causa de les altes temperatures. Durant la resta de la campanya el municipi va estar en el nivell 1 (baix) o nivell 0 (molt baix). Això contrasta amb els darrers estius on Cerdanyola havia arribat al nivell 3 (molt alt) del Pla Alfa d'incendis.

Segons Lluís Albert Sánchez "aquest ha estat l'estiu amb menys risc d'incendi dels últims anys". De fet, a Cerdanyola no s'ha regsitrat cap incendi forestal remarcable. 

A la província de Barcelona, es van cremar un total de 26,9 hectàrees. La comarca de l’Anoia concentra la majoria d’hectàrees cremades (14,5 ha), seguida de l’Alt Penedès (6,1 ha), el Vallès Occidental (1,6 ha) i el Garraf (1,5 ha).

 

Menys dies de calor

Durant aquest estiu també s'han viscut menys dies de calor intensa respecte a altres anys. Mentre que la temperatura mitjana l'any passat a Cerdanyola va ser de 23,1ºC al juny, 26,4ºC al juliol i 26ºC, enguany ha sigut de 21,2ºC, 25,8ºC i 26,5ºC, respectivament. "La calor ha arribat més tard i això ha fet que el perill d'incendis també s'hagi endarrerit", deia Sánchez al juliol.

Tot i això, l'àrea de Barcelona, igual que bona part del país, va viure quatre dies de calor molt intensa durant l'última setmana de juliol. L'Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, va establir el 30 de juliol el seu rècord de temperatura màxima absoluta, amb 40ºC des de 1914. A Cerdanyola, aquell mateix dia els termòmetres van arribar fins als 39,5ºC.

 

Augmenta la detecció d'abocaments

La nota negativa de la campanya de prevenció d'incendis ha estat el gran augment pel que fa a la detecció d’abocaments amb risc d’incendi. Si l'estiu passat el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona va detectar 4 abocaments il·legals a Cerdanyola, enguany en el mateix període se'n han detectat 26.

La majoria d'aquests abocaments s'han detectat a la zona boscosa al nord de Bellaterra i a la zona oest del terme municipal de Cerdanyola, al límit amb el terme de Sant Cugat.

D'altra banda, a Cerdanyola s'han detectat 20 incidències en la revisió de línies elèctriques que incompleixen la normativa de prevenció d’incendis. Totes entre Bellaterra i Montflorit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris