Així quedarà el batxillerat per aquell alumnat cerdanyolenc que el faci el curs 2026-2027
La fusió de matèries científiques i menys hores d'optatives són alguns dels canvis que han generat rebuig en alguns sectors de la comunitat educativa
El Departament d'Educació ha fet saber aquesta setmana com quedarà el batxillerat a partir del curs 2026-2027 per adaptar el currículum a la llei estatal aprovada el 2020, tal com li demana el ministeri.
La proposta definitiva de la Generalitat no varia respecte del que es va anunciar al gener per reforçar les matèries de modalitat de cada batxillerat en detriment de les optatives.
Les matèries comunes mantindran les mateixes hores. Els canvis afecten a les matèries científiques a 1r de batxillerat de ciències i tecnologia. En el cas de física i química es fusionaran i tindran 4 hores setmanals, mentre que fins ara sumen per separat 6 hores a la setmana.
Passarà el mateix amb biologia, que es fusionarà amb geologia i ciències ambientals i tindran 4 hores setmanals (ara per separat en sumen 6).
La secretària de Millora Educativa, Pepín Beltran, afirmava que "no es perden hores" amb la fusió perquè "no és una suma del que es feia" sinó "unir els sabers comuns de les matèries". "El professorat ja està preparat per donar aquestes dues matèries fusionades, perquè l'accés a la seva carrera docent és de física i química i geologia i biologia", dèia.
Així serà el nou currículum
En el nou currículum, totes les matèries de modalitat, com literatura (pròpia del batxillerat d'humanitats i ciències socials) o matemàtiques, passaran de 3 a 4 hores setmanals.
Beltran explicava que els canvis busquen que si l'alumnat català canvia a un centre de la resta de l'estat no tingui problemes per cursar 2n de batxillerat.
Menys optatives i menys pes del treball de recerca.
Per compensar aquests canvis en les assignatures de modalitat, es reduiran les hores de matèries optatives que tria cada estudiant de les 9 hores a la setmana actuals a 6 hores setmanals.
En el cas de les matèries científiques que es fusionen, es crearan optatives que puguin ser complementàries.
Un altre dels canvis afecta el pes del treball de recerca, que passarà de comptar el 10% de la nota global a ser una matèria més.
En el cas del batxillerat d'humanitats i ciències socials, només es podrà cursar l'assignatura de matemàtiques aplicades a les ciències socials, i no les de l'itinerari científic com es podia fer fins ara.
També hi haurà canvi de nom d'algunes assignatures. Llengua i cultura gregues serà grec, i llengua i cultura llatines serà llatí. D'altra banda, Empresa i disseny de models de negoci serà el nom del què fins ara era funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci.
Uns canvis amb polèmic
El Departament va fer un primer anunci al desembre per explicar els canvis al batxillerat d'acord amb el que el Ministeri d'Educació li reclama per homogeneïtzar els currículums a tot l'Estat.
En un primer moment, es va dir que literatura catalana i castellana passarien a ser assignatura optativa de primer de batxillerat.
Però la comunitat educativa va alçar la veu i el Departament va fer marxa enrere i les mantindrà com a matèries pròpies a 2n de batxillerat d'humanitats i ciències socials després d'un acord amb el Ministeri d'Educació.
La plataforma de docents Ciències en perill ha emès un comunicat en què critica que la conselleria no s'hagi mogut de la seva última proposta i, com a mesura de protesta, han fet una crida a tot el col·lectiu a no corregir els exàmens de la selectivitat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris