Imatge del 2021 a Cerdanyola. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Actualitat

5 anys del Covid: de l'esclat de la pandèmia a l'adeu de les restriccions

Els més de tres anys que va durar la pandèmia, des del seu esclat fins la declaració de l'acabament per part de l'OMS, va ser una de les èpoques més incertes de l'últim segle

La pandèmia de la Covid-19 va deixar milers de morts, algunes dificultats econòmiques per sobreviure a la situació i un augment dels problemes de salut mental, sobretot, entre els més joves. Ara, a 2025, sembla lluny parlar de confinamentvacunestoc de queda i mascaretes. Però just ara fa cinc anys, aquestes eren les paraules que més sonaven a tots els telenotícies del món. 

 

Març de 2020: l'esclat de la pandèmia

El 13 de març de 2020 el president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, va decretar l’estat d’alarma (va entrar en vigor el dia 14) amb restriccions que incloïen el confinament domiciliari de tota la població excepte els treballadors de serveis essencials. Al 14 de març també es confirmava el primer cas de Covid a Cerdanyola. Tres dies després, el mateix alclade de Cerdanyola, Carlos Cordón, confirmava que també era positiu.

Amb el confinament es va aturar tot de cop: les escoles van tancar, els restaurants i comerços van abaixar persianes, la cultura i l’esport va frenar de cop i no es permetia sortir de casa. El que no es va aturar van ser els hospitals, que van arribar a la saturació pels malalts i morts que va deixar la pandèmia. Al març de 2022 (fins quan es tenen dades), 173 cerdanyolencs havien mort arran de la Covid-19. Es va posar especial atenció al sector de la població més gran de 70 anys, un dels més vulnerables, i sobretot a les residències de gent gran, on més va afectar la pandèmia.

La situació inèdita també va obligar que l’adaptació fos la més ràpida possible. Els equips docents de les escoles, instituts i universitats van començar a fer classes virtuals; els comerços, bars i restaurants van haver de canviar la manera de funcionar; les colles de cultura popular assajaven a distància; els cossos de seguretat van haver de reorganitzar les seves tasques i els hospitals estaven col·lapsats.

El Museu d'Art de Cerdanyola també amb les portes tancades. FOTO: Mónica García Moreno

 

Al 6 d'abril Catalunya arribava al nombre màxim de persones ingressades a la UCI per Covid. Un total de 1.528 persones ingressades a la vegada. Des d'aquell moment, es va poder estabilitzar per primera vegada la pandèmia i al 15 de maig es posava fi del confinament total de la població i s'iniciava el període de desconfinament per fases.

 

Juny de 2020: la "nova normalitat"

L’estiu del 2020 va estar marcat per la “nova normalitat”. Una certa reobertura dels serveis i establiments, després de tres mesos de confinament, va resultar ser un oasi que semblava reactivar aquella aturada generalitzada. Amb algunes restriccions, els bars i restaurants van tornar a la seva activitat, els nens i nenes es retrobaven als casals d’estiu, després de moltes setmanes sense veure’s, i la música i la cultura popular tornava a engegar la maquinària, tot i que, molt mermats pel que havia succeït.

Però aquesta petita obertura faria repuntar els casos altre cop a partir del setembre i tornaven les restriccions més severes. El 8 de juliol de 2020, davant la segona onada d'augment de casos, es feia obligatori l'ús de la mascareta tant en espais interiors com exteriors. Al 14 d'octubre se suspenien les activitats de restauració i es limitava l'aforament als establiments comercials; i al 25 del mateix mes s'aplicava el toc de queda nocturn i es prohibia la mobilitat entre les 22.00 i les 6.00 h. Començava una altra època dura i incerta.

La pràctica d'esport es va disparar durant el desconfinament. FOTO: Monica GM

 

2021: l’any de les vacunes

Tot i això, l’any 2021 va començar amb l’esperança que oferia l’inici de la vacunació contra la Covid-19. Remedios Blanco Zambrano, de 100 anys, va ser la primera persona de Cerdanyola en rebre la vacuna de la Covid-19, el dijous 31 de desembre. Al mateix dia també es va vacunar la professional de la Residència Assistida de Cerdanyola a Canaletes, Olga Villalba del Salvador, de 48 anys. 

El procés de vacunació contra la Covid-19 va marcar els dotze mesos següents. Pfizer, Moderna i AstraZeneca passaven a ocupar un lloc cabdal a la vida de la població mundial. 

Amb tot, el 30 d'abril d'aquell any començava la celebració d'un Roser de Maig atípic. La festa cerdanyolenca va ser una de les primeres festes majors en celebrar-se a Catalunya. Això sí, activitats amb reserva prèvia, espais exteriors, distanciament i mascareta obligatòria.

Distanciament entre el públic durant el Roser de Maig de 2021. FOTO: Laura Arias

 

El pregoner de la Festa Major del Roser de Maig 2021, va ser César Ronquillo, membre de la Policia Local de Cerdanyola que va passar 107 dies a l'UCI a causa de la Covid-19, que li va provocar un ictus cerebral, un infart i la necessitat d'una traqueotomia.

Seguidament de la Festa Major, al 9 de maig, es va aixecar l'estat d'alarma a l'estat espanyol, i amb ell, el toc de queda nocturn. 

 

2022: adeu a les restriccions

L'espectacular repunt de contagis el gener de 2022 -que va ser més gran que en l'inici de la pandèmia- no es va traduir en un increment equivalent dels casos greus ni les defuncions. La variant Òmicron provocava símptomes més lleus en l'organisme i això se sumava al gran percentatge de vacunats que ja hi havia. El 13 de març de 2022, el 85% de la població cerdanyolenca comptava amb la pauta completa, és a dir, dues vacunes.

 

 

Amb tot, entre febrer i març de 2022 s’eliminaven les restriccions, els serveis i establiments anaven recuperant la normalitat i es començava a deixar la mascareta al calaix en la gran majoria de situacions. Només era necessària al transport públic, on es va acabar suprimint el 8 de febrer de 2023, i als centres hospitalaris, que es va allargar fins al juliol d’aquell mateix any. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decretar la fi de la pandèmia el 5 de maig de 2023.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris