Portada del nou llibre d'Abril Zamora a la llibreria l'Aranya de Cerdanyola. FOTO: Guillem Barrera

Actualitat

Els 10 llibres d'autors cerdanyolencs que no et pots perdre aquest estiu

El TOT Cerdanyola ha fet una selecció de llibres d'autors i autores cerdanyolenques

L'estiu sempre és bon moment per a començar una lectura. Hi ha gent que llegeix a la platja, altres que prefereixen a casa o, fins i tot, mentre es viatja d'una lloc a un altre. Per això, el TOT Cerdanyola ha fet una selecció de llibres d'alguns autors i autores, tots ells cerdanyolencs, per a desconnectar i ajudar a passar millor la calor. 

 

'Ciutadà Canalda', Isidre Grau

La tercera novel·la de l'escriptor cerdanyolenc Isidre Grau narra l'ascens i el declivi d'un constructor del Berguedà, Romà Canalda, un personatge feréstec, contradictori i absorbit per una set personal insadollable que recorda a Charles Foster Kane, protagonista de Citizen Kane

La novel·la arrenca l'any 2010, quan el periodista Eloi Boada rep l'encàrrec d'una biografia del constructor Canalda, personatge mitificat i clau en el creixement de Montcerdà. Periodista i entrevistat, entre convulsions familiars, estableixen una relació cada cop més personal i una amistat que va aflorant i fluint d'una manera inesperada, fins que un imprevist interromp el projecte.

Anys després, Eloi Boada decideix escriure tot el que sap de Romà Canalda. La seva narració s'endinsa lliurement tant en els diferents episodis del passat i els seus secrets més inconfessables com en els enigmes familiars viscuts aquells dies.

Alguns dels espais on succeeix la història, a molts els recordarà a Cerdanyola. L'espai on transcorren els fets de Ciutadà Canalda és Montcerdà, un lloc imaginat per Isidre Grau que es concep com a exponent del boom de la construcció; del pas del franquisme a la democràcia. El paral·lelisme amb Cerdanyola és evident. 

'Ciutadà Canalda' (2023, Isidre Grau)

 

'Llevamos un mundo nuevo en nuestra memoria', Toni Álvaro

Aquest assaig de Toni Álvaro (Cerdanyola del Vallès, 1963) focalitza la seva mirada en les vides i lluites de les dones i homes rebels i en una sèrie de protestes. A través d'una cadena de vides i lluites separades en el temps i l'espai geogràfic, es veu un fil conductor: el sacrifici de les persones anònimes que constitueixen les comunitats de lluita a través dels espais de rebel·lia mundial.

Toni Álvaro és periodista i també un veterà guionista televisiu que es caracteritza per la seva profunda consciència i implicació social. De fet, l’any 2017 ja va presentar el llibre Catálogo de decisiones y fragilidades, amb el qual va voler homenatjar tota aquella gent anònima que va viure estimant a la gent i construint un món millor.

Llibres de Toni Álvaro

 

 

'El cim de les bruixes', Tessa Barlo

Tessa Barlo presenta una narració també inspirada en la realitat, en aquest cas en paratges que l’autora va conèixer a la seva infantesa, prop de Vallgorguina. L'obra és una narració sobre tres amigues de la infància es troben al cap dels anys sense saber que aquesta trobada formava part del seu propi llibre de la vida i del seu final. El cim de les bruixes és un relat sobre la continuitat dels actes d'una vida que sempre tenen conseqüències.

Sota aquest pseudònim, Maite Barceló va decidir deixar la seva feina de comercial el 2009 i centrar-se en la literatura. Amb els poemes que ja tenia escrits, va publicar el seu primer poemari, Quédate en mi memoria

Des de llavors, Barlo ha publicat llibres de gèneres i temàtiques prou diverses, entre els que trobem l’assaig ¿Es fiable la Biblia? (2011) i La mujer serpiente (2014) una novel·la entorn l’assetjament i l’abús sexual, una violència que va viure en pròpia pell. També ha publicat el poemari I tu vas arribar (2017), un recull de poemes d'amor i desamor escrits entre 2012 i 2017, i la novel·la negra Experiència mal aplicada (2019).

'El cim de les bruixes' (2022, Tessa Barlo)

 

 

'Valldaura', Miquel Sánchez

El llibre Valldaura (826-2012) és fruit d’una recerca historiogràfica sobre una part del municipi de Cerdanyola avui molt desconeguda. Valldaura va acollir en el seu terme el primer Monestir del Cister a Catalunya i el Palau Reial de Valldaura dels comtes-reis catalans.

Aquest és el primer d'una sèrie de quatre volums, que Miquel Sánchez té previst escriure sota el títol de Masos de Cerdanyola, on recollirà bona part de la història rural de Cerdanyola, passejant per un terme municipal amb poques variacions al llarg dels anys i que van acollir 150 masos.

'Valldaura', de Miquel Sánchez

 

'El dring del sentit. Itinerari poètic i vital', Esperança Castell

Esperança Castell ens ofereix en aquest llibre tota una trajectòria vital d’experiències i opinions que aniran bastint la recreació literària del seu propi jo. Un jo poètic que anirà creixent a partir de cada instant vital i de cada mirada transparent i despullada del seu món interior, on vida i obra s’intueixen i es juxtaposen.

Esperança Castell va néixer l’any 1951 a Sant Adrià del Besós. Als 18 anys va guanyar les oposicions a mestra i va treballar curant deu anys a l’escola. En paral·lel va estudiar Psicologia per acabar fent Medicina i Psiquiatria. L’any 1974 va venir a viure a Cerdanyola.

'El dring del sentit' (2023, Esperança Castell)

 

'Ana ha besado a otro', Abril Zamora

La nova novel·la d'Abril Zamora parla sobre les relacions, la infidelitat i l'amor. És un trencaclosques de moments i emocions protagonitzada per Ana Luisa Borés, qui als 34 anys d'edat se sent encallada a la vida. Treballa de cambrera i viu amb el seu xicot Guille, amb qui porta set anys, i... tot s'embolica quan l'Ana es fa un petó amb un noi en una festa.

L'Ana es deixa emportar i aquest senzill petó esdevé una motxilla de pedres cada cop més pesada que la portarà a replantejar-se la seva vida, el seu compromís, la seva relació... El petó serveix d'excusa per parlar dels seus sentiments, de la infidelitat i de com allò que pensen els altres pot allunyar-nos de nosaltres mateixos i dels nostres desitjos verdaders.

Més info: Èxit rotund i màxim caliu a la signatura de llibres d'Abril Zamora a la llibreria l'Aranya

L'actriu, dramaturga i guionista cerdanyolenca Abril Zamora és coneguda per ser una de les professores de l'aclamat programa de televisió 'Operació Triumfo'. Abans, però, ja es va fer un nom en el món de la televisió per la seva interpretació del personatge de Luna a la sèrie de 'Vis a vis' i en altres sèries com 'El desorden que dejas' o 'Todo lo otro'. 

La cerdanyolenca no només ha estat protagonista davant de les càmeres. També té una trajectòria important al darrera: ha estat guionista de la segona temporada de la exitosa sèrie 'Élite' i ha dirigit sèries com 'Señoras del (h)Ampa' o 'Todo lo otro'.

Portada del nou llibre d'Abril Zamora a la llibreria l'Aranya de Cerdanyola. FOTO: Guillem Barrera

 

'Las niñas de Elna'

El periodista cerdanyolenc Marc Solanes arrossegava un misteri familiar entorn de la seva besàvia María Ferrer Ferrer, morta en estranyes circumstàncies a Saragossa en 1940. Un dia, al costat de la seva àvia, va viure un moment revelador que li va portar a escriure un llibre. L'obra s'endinsa en la vida de María Ferrer, militant republicana durant la Guerra Civil, barretera de professió i mare de quatre filles.

Més info: Marc Solanes: "Volia fer justícia social i retre-li homenatge a la meva besàvia"

Marc Solanes va néixer l'any 1993 a Cerdanyola i és graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un Postgrau en Periodisme Literari (UAB) i un segon en International Affairs and Diplomacy (UNITAR) per l'institut de les Nacions Unides.

'Las niñas de Elna' (2024, Marc Solanes)

 

"Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones", Imma Guillamón i Carmen Jiménez

El dia 10 de gener de 1918, enmig del Raval de Barcelona, una veïna del carrer de l'Om, Amàlia Alegre, va protagonitzar un acte que tindria unes llargues conseqüències: va penjar un simple paper a la paret, en el qual feia una crida a totes les dones del barri per unir-se en protesta contra l'encariment dels aliments, el carbó i els lloguers.

Aquell acte va ser la fitxa que va fer caure tot el dominó i es va convertir en una revolta liderada exclusivament per dones i que duraria tres setmanes, deixant empremta a la història de Catalunya. Un segle més tard, Imma Guillamón i la cerdanyolenca Carmen Jiménez, besnetes d'aquella dona, han escrit el llibre "Amàlia Alegre i la Revolta de les Dones".

Més info: Imma i Carmen: "A la Revolta de les Dones, són elles les que s'atorguen el dret a defensar la vida"

'Amàlia Alegre i la revolta de les dones' (2024, Imma Guillamón i Carmen Jiménez)

 

'La Petita història de Cerdanyola, Ciutat del Coneixement', Núria Ferrer i Pilarin Bayés

La Petita història de Cerdanyola, Ciutat del Coneixement, es tracta d'una publicació que forma part de la col·lecció Petites històries de l'Editorial Mediterrània que explica la història de Cerdanyola a través de la narració de Núria Ferrer, periodista i directora del setmanari Cerdanyola al Dia, i la il·lustració de la reconeguda dibuixant Pilarin Bayés.

Aquesta edició centrada en Cerdanyola del Vallès recorre, al llarg de les setze pàgines, els més de mil anys d'història del municipi, des dels assentaments ibers fins a la implantació de la UAB, el Sincrotró i la presentació del futur Parc de l'Alba, sense oblidar els recents llegats modernistes primer i industrial després, i ho fa a partir del protagonisme d'uns nens i nenes força curiosos i l'acompanyament d'una guia molt particular, la fada Alba.

El llibre està il·lustrat per Pilarin Bayés. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 

'Antologia de relats', Danny Romero

L’autor local que tanca aquest breu recull d’escriptores i escriptors de Cerdanyola és en Danny Romero, col·laborador amb el TOT i un escriptor a qui li agrada és escriure relats curts, com explicava en una entrevista. En aquest recull, editat per Totmedia, les històries barregen reflexions sobre la subjectivitat de la moral, emmarcades en un ambient de suspens. L’escriptor torna a barrejar la justícia social, l'ètica i el misteri. 

Romero també ha escrit Normalmente extraño i Red Hot & Blue. 70 relatos de lo insólito i el curtmetratge Lágrimas de sangre per a la gent del Taller de Cinema de Cerdanyola (TCC).

Danny Romero entre els seus relats. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris